Opruzeniny a vhodné krémy

Poslední dobou jsem udělala mezi svými známými matkami takový průzkum o opruzeninách. Respektive spíš o tom, jak se snaží opruzeninám vyhnout, jaké používají krémy, plínky, zda či nikoli používají vlhčené ubrousky a zda se u jejich dítěte opruzenina objevuje či ne. Zaměřila jsem se i na samotnou léčbu již vytvořené opruzeniny a jak dlouho se opruzené místo hojilo. 

Opruzenina si bohužel nevybírá, každého z nás již někdy potkala. Nejčastěji v situaci, kdy se miminko necítí dobře- je nemocné (průjem, teplota), rostou mu zoubky, seznamuje se s novými potravinami, je po očkování či braní léků, či v létě při velkém teplu. Kůže jako největší orgán v těle prostě velmi často reaguje na tyto změny a nepohodlí se projevuje různými ekzémy, vyrážkami, nebo opruzeninami. Zkrátka není nic překvapivého na taom, že při oslabení organismu dochází i k oslabení pokožky. Ale co mě velmi překvapilo je, že téměř polovina matek (z mého osobního průzkumu) maže své dítě krémem až v případě, že se objeví začervenání kůže, nebo dokonce již samotná opruzenina! A k tomuto nejčastěji používají Bepanthen Care Mast, o kterém jsou přesvědčeni, že je velmi účinný v léčbě opruzenin a je na to přímo určený. Další část matek maže své dítě pravidelně při každém přebalení (nejčastěji zmiňované masti byly Sudocream, Rybilka a tekutý pudr), ale jen jedním tahem přímo mezi půlky a opět, pokud nastanou potíže a kůže zčervená, sáhnou po "zázračném" Bepanthenu. 

A zde vidím zásadní chybu! Volba správného krému může být klíčová jak v prevenci, tak později v samotné léčbě opruzenin. Bepanthen Care Mast je přípravek určený obzvlášť na prevenci opruzenin!
Měl by se tedy aplikovat na zdravou pokožku. Jeho složení je speciálně navrženo tak, aby zbytečně nezatěžoval zdravou dětskou pokožku a naopak ji spíše vyživoval a pomáhal ji ustát ten neustálý plenkový attack. Pokud se i přesto objeví zarudnutí, lze stále ještě bepanthen použít (jen doporučuji zvýšit hygienu a zadeček nechat dostatečně vyvětrat a usušit, než se zabalí opět do plínky). Však v případě, že máme opruzeninu (bolestivé, velmi rudé boláčky, pupínky, fleky, často s tendencí krvácet), je nutné zahájit léčbu speciálními přípravky na to určenými. Bepanthen je v tomto případě bohužel právě svým šetrným složením mimo hru. Neobsahuje totiž zinek, který obsahují nejznámější masti na opruzeniny (Imazol, Zinková mast) a tím nezatěžuje zdravou pokožku. Ale v tomto případě se o zdravou pokožku nejedná, je nutné boláky vysušit, zatáhnout a urychlit tak samotné hojení a zabránit dalšímu šíření. A k tomu jsou určeny právě masti z lékárny, které díky zinku toto dokáží. Po několika hodinách až dnech (záleží na rozsahu opruzeniny) lze opět přejít k šetrnému Bepanthenu. Já osobně jsem pak ještě pár dní mazala postižená místa zinkovou mastí a tam, kde to nebylo třeba Bepanthenem Care mast.
Pozor na to jak mažete, protože samotná aplikace je neméně důležitá v prevenci proti opruzeninám. Nejvíce namáhaná místa pod plínkou jsou třísla a oblouky zadečku (ta část, kde je okraj plenkových kalhotek). Je tedy třeba mastí natřít celou oblast, včetně vrchu pohlavních orgánů (jak jsem již psala v jednom z příspěvků, u nás je opruzenina zásadně v předu, nikoli vzadu). 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Neštovice a mazání - co zaručeně funguje?

In line brusle s kočárkem - jde to, jen zbytečně neriskujte

Indiánská metoda v praxi